Samorząd lokalny i jego działalność w sferze polityki społecznej na przykładzie gminy Krynica-Zdrój - Studzińska, Patrycja (My University, 2015)
Razem z rozbudową funkcji socjalnych oraz ekonomicznych państwa wzrastała rola samorządu terytorialnego w realizacji tych funkcji i stał się on podmiotem władzy powołanym do wykonania funkcji państwa. Bardzo istotna jest polityka społeczna, która określa globalne reguły wpływania na bieg wydarzeń, które władze publiczne stosują w toku dokonywania wyboru oraz podejmowania decyzji w przewidywalnych i niejednokrotnie nieznanych warunkach, które mogą pojawić się w przyszłości. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie samorządu lokalnego i jego działalność w sferze polityki społecznej na przykładzie gminy Krynica-Zdrój. Składa się ona z trzech rozdziałów. Pierwszy z nich to rozdział teoretyczny poświęcony gminie jako podstawowej jednostce samorządu terytorialnego. Opisano w nim pozycję ustrojową i specyfikę samorządu terytorialnego, a także funkcje i zadania jednostek samorządu terytorialnego. Scharakteryzowano także gminę. Drugi rozdział poświęcony został polityce społecznej. Przedstawiono jej cele, zasady oraz modele, a także gminę jako podmiot lokalnej polityki społecznej. Ostatni rozdział to studium przypadku Krynicy-Zdrój, w którym przedstawiono wiadomości ogólne na temat gminy, opis problemów społecznych i podjętych działania zaradczych, a także wnioski.

Together with the expansion of social and economic functions of the state increased role of local government in the implementation of these functions and became a government entity established to perform state functions. It is very important social policy, which specifies global rules to influence the course of events, which the public authorities use in the course of making a choice and decision-making predictable and often unfamiliar circumstances that may arise in the future. The aim of this study is to present the local government and its activities in the sphere of social policy at the example of Krynica-Zdroj. It consists of three chapters. The first is a theoretical chapter devoted to the municipality as the basic unit of local government. It describes the position of systemic and specific nature of local government, as well as the functions and responsibilities of local government. Also characterized the municipality. The second chapter was devoted to social policy. It presents its objectives, principles and models, as well as the community as a subject of local social policy. The last chapter is a case study of Krynica-Zdroj, which presents general information about the municipality, description of social problems and remedial actions taken and lessons.
Local government and its activities in the sphere of social policy at the example of the municipality Krynica-Zdroj
Keywords: gmina; polityka społeczna; samorząd terytorialny; samorząd lokalny; problemy socjalne; social policy; social problems; community; local government; Krynica-Zdrój; Krynica-Zdroj