Model ustrojowy prezydentury w Konstytucji Polski z 1935 r. i Konstytucji z 1997 r. - Jasnocha, Agnieszka (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest analiza instytucji Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej w konstytucji z 1935 roku i konstytucji z 1997 roku. Za główną tezę uznano, że praktyka konstytucyjna w obu ustawach zasadniczych była zgodna z rozwiązaniami konstytucyjnymi. Praca jest próbą oceny pozycji Prezydenta w systemie politycznym Polski w okresie obowiązywania wyżej wymienionych ustaw zasadniczych. W głównej mierze skupiono się na analizie normatywnej, która została uzupełniona o praktykę polityczną w latach 1935 - 1939 oraz 1997 - 2001. W pracy zawarto również odniesienia do rozwiązań prawnych innych państw, które z punktu widzenia pozycji Prezydenta wydają się szczególnie istotne. Analiza poszczególnych kompetencji głowy państwa oparta jest na ich relacjach z władzą ustawodawczą i wykonawczą. Na podstawie postawionej tezy można sformułować wiele pytań badawczych. Jaki model ustrojowy Prezydenta stworzyła Konstytucja Kwietniowa i Konstytucja z 1997 roku? Czy w świetle założeń obu konstytucji przyjęty model prezydentury był zgodny z funkcjonującym systemem ustrojowym? Czy rozwiązania instytucjonalne znalazły odzwierciedlenie w praktyce? Za uzasadnione uznano przeprowadzenie analiz za pomocą metody instytucjonalnej i porównawczej. Podstawowe źródło niniejszej pracy stanowi tekst Konstytucji Kwietniowej i Konstytucji z 1997 roku. Oprócz tego sięgnięto do innych aktów normatywnych takich jak ustawy, rozporządzenia, regulaminy, dekrety.
The model of presidency in the Polish Constitutions of 1935 and in the Constitution of 1997
Keywords: prezydent; kompetencje prezydenta; konstytucja; historia; system polityczny