Przyczyny i skutki uprawianej polityki w Polsce, Francji i Wielkiej Brytanii - Cabała, Iwona (My University, 2012)
Głównym celem tej pracy jest pokazanie, że to historia zmienia i kształtuje partie polityczne a zarazem wymusza podporządkowanie i respektowanie zasad panujących w świecie polityki. To, iż partie ciągle się zmieniają to wpływ ewolucji i dostosowania się do otaczającego świata. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale zajęłam się przedstawieniem pojęć opisujących systemy partyjne i ich uwarunkowania. W drugim opisałam stan obecny systemów partyjnych wybranych przeze mnie krajów – Polski, Francji i Wielkiej Brytanii. Rozdział trzeci to porównanie tych systemów przy pomocy podstawowych narzędzi politologicznych. Ten rozdział ma charakter badawczy. Polska, Francja i Wielka Brytania to trzy wspaniałe kraje posiadające własne i niepowtarzalne systemy partyjne. Kształtowane są od lat i ulegają ewolucyjnym przekształceniom. Badając efektywną liczbę partii w omawianych krajach widzimy jak trudno jest wprowadzić szybkie rewolucyjne zmiany do systemu. Tutaj liczy się historia i tradycja, które wyznaczają wciąż główny bieg.
Causes and results of presented politics of Poland, France and Great Britain
Keywords: partie polityczne; polityka; system partyjny; porównanie; Polska; Francja; Wielka Brytania