Pragmatyka realizacji projektów unijnych na przykładzie Powiatowego Urzędy Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego - Pogwizd, Adam (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było przedstawienie procesów związanych z realizacją projektów unijnych przez Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego (PUP dla PN) oraz ewaluacja i monitoring projektu ,,Kierunek na pracę’’ zrealizowanego przez ww. urząd. W pracy zostały przedstawione podstawowe informacje dotyczące funduszy unii europejskiej we wspólnotowej polityce regionalnej, fundusze strukturalne oraz Polityka Spójności w Polsce. Przybliżone oraz uszczegółowione zostały poszczególne programy operacyjne, inicjatywy wspólnotowe oraz wyjaśniony został system wdrażania środków z funduszy unijnych przyznanych Polsce na lata 2007-2013.

The purpose of this thesis was to present the processes related to the implementation of EU projects by the District Employment Office for the District Nowosądecki (PUP for PN) and evaluation and monitoring of the project "The direction of the work” made by the above mentioned office. In the thesis have been presented basic information about the funds of the European Union in the Community regional policy, structural Funds and the Cohesion Policy in Poland. Have been approximate and particularized individual operational programs, community initiatives and has been explained the implementation system of the EU funds granted to Poland for the years 2007-2013.
Pragmatics of EU projects on the example of the District Employment Office for the District Nowosądecki
Keywords: Kapitał Ludzki; EU projects; human capital; projekt unijny; fundusze europejskie; polityka spójności; program operacyjny; founds of the European Union; cohesion policy; operational programs