Szkolenie pracowników jako funkcja zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Prywatnej Przychodni Stomatologiczno - Ortodontycznej „ORTODENT” - Ciapała, Anna (My University, 2011)
Celem pracy było zidentyfikowanie systemu szkoleń realizowanego w Prywatnej Przychodni Stomatologiczno - Ortodontycznej „ORTODENT”. Aby to jednak było możliwe w początkowym etapie pracy przedstawiono tematykę szkoleń oraz konstrukcję idealnego systemu szkoleń. Przedstawiona w pracy teoria oraz wyniki pracy badawczej wzbogacono rysunkami, tabelami oraz wykresami, które w sposób bardziej obrazowy mają przybliżyć prezentowaną tematykę. W pracy wykorzystano metodę wywiadu, ankiety oraz obserwacji jako narzędzi pomocnych w zdiagnozowaniu systemu szkoleń badanej organizacji. Do zaprezentowania syntetycznych wyników wykorzystano analizę statystyczną. W wyniku analizy Prywatnej Przychodni Stomatologiczno – Ortodontycznej „ORTODENT” pod względem realizacji szkoleń stwierdzono, że działania takie są podejmowane. Trudno jednak jest je nazwać systemem szkoleń w pełnym tego słowa znaczeniu. System powinien stanowić zespól elementów ściśle powiązanych ze sobą tak, aby stanowiły spójną całość i przyczyniały się do wzrostu wartości wszystkich podsystemów.
Training of employees as human resource management function for example of Private Dental - Orthodontic Clinic „ORTODENT”
Keywords: szkolenia; system szkoleń; przychodnia stomatologiczna; szkolenie pracowników