Wydatki wojskowe w kontekście imperatywu uzdrawiania finansów publicznych – analiza na przykładzie wybranych krajów - Gałązka, Dariusz (My University, 2009)
Głównym celem niniejszej pracy jest ukazanie zależności pomiędzy wydatkami wojskowymi a ich wpływem na kondycję finansów publicznych. W związku z tym dokonana została analiza sytuacji wybranych państw świata ukazująca z jednej strony nakłady jakie ponoszą one na cele militarne, z drugiej zaś poziom deficytów budżetowych będących odzwierciedleniem stanu, w jakim znajdują się ich finanse publiczne. Stąd też praca przedstawia sposób w jaki powinny być kształtowane wydatki wojskowe wobec krajów (w tym także Polski), które mają problemy z ustabilizowaniem sytuacji w sferze finansów publicznych. Praca obejmuje cztery rozdziały merytoryczne oraz część wnioskową i reasumpcyjną w zakończeniu. Pierwszy rozdział prezentuje podstawowe zagadnienia związane z finansami publicznymi. Określa on ich definicję, funkcje oraz zakres, przy czym odrębnej charakterystyce poddany został budżet państwa. Również w ramach tego rozdziału omówione zostały określone kryteria, jakich spełnienie niesie za sobą członkostwo w Unii Europejskiej. Rozdział drugi poświęcony został strategicznej sferze działania państwa, jaką jest bezpieczeństwo narodowe. Oprócz szerokiej klasyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa rozdział obejmuje charakterystykę „Strategii bezpieczeństwa narodowego Polski” ukazując jej wpływ na obronność kraju. Ponadto prezentuje przeznaczenie wydatków wojskowych na przykładzie Polski. W rozdziale trzecim ukazane zostały wydatki wojskowe różnych regionów oraz państw świata. Co więcej, przedstawiono klasyfikację państw o największych nakładach na ten cel oraz zależności pomiędzy wydatkami, a deficytem budżetowym i długiem publicznym. Ostatni, czwarty rozdział przedstawia strukturę wydatków publicznych w Polsce oraz prezentuje dynamikę wydatków militarnych tego kraju w ciągu ostatnich lat. Podobnie jak w przypadku rozdziału poprzedniego, zawiera on analizę zależności między deficytem a nakładami przeznaczanymi na cele wojskowe na przykładzie Polski.
Military expenditure in the context of the public finances healing imperative – analysis on example of selected countries
Keywords: finanse publiczne; wojsko; bezpieczeństwo narodowe