Znaczenie strategii w rozwoju przedsiębiorczości przedsiębiorstwa (studium przypadku przedsiębiorstwa APATOR S.A.) - Dąbrowski, Andrzej (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie znaczenia strategii w rozwoju przedsiębiorczości przedsiębiorstwa na przykładzie firmy APATOR S.A. Tematyka poruszająca zagadnienia teoretyczne została zamieszczona w rozdziale pierwszym i drugim, natomiast część praktyczna została zaprezentowana w rozdziale trzecim i czwartym. Rozdział pierwszy pracy zawiera informacje dotyczące budowania strategii przedsiębiorstwa i bliżej próbuje określić powstanie i rozwój przedsiębiorstwa, formułowanie strategii rozwoju w przedsiębiorstwie, rodzaje strategii rozwoju w przedsiębiorstwie oraz ich finansowanie. Rozdział drugi prezentuje fazy i mierniki rozwoju przedsiębiorstwa, analizę otoczenia konkurencyjnego i czynniki oraz bariery rozwoju przedsiębiorstwa. Rozdział trzeci koncentruje się na przybliżeniu działalności przedsiębiorstwa APATOR S.A. Treść tego rozdziału dotyczy głównie charakterystyki przedsiębiorstwa, m.in. jego powstania, przedmiotu działalności, procesu zarządzania, struktury organizacyjnej jak i zasobów ludzkich występujących w przedsiębiorstwie. W rozdziale czwartym przedstawiono ocenę rozwoju przedsiębiorstwa APATOR S.A., a w szczególności wartości przedsiębiorstwa, pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa, sytuację ekonomiczną oraz analizę dalszego rozwoju. W pracy do omówienia zagadnień teoretycznych została wykorzystana literatura poruszająca tematykę zarządzania strategicznego i strategii rozwoju przedsiębiorstwa, natomiast charakterystyki oraz analizy przedsiębiorstwa APATOR S.A. dokonano w oparciu o materiały udostępnione przez przedsiębiorstwo.
Significance of strategy in company entrepreneurship development (a case study of APATOR S.A. company)
Keywords: rozwój przedsiębiorczości; strategia rozwoju przedsiębiorstwa; analiza strategiczna