Rola zarządzania projektami w efektywnej alokacji zasobów przedsiębiorstwa - Mazur Hubert (My University, 2001)
Sukces przedsiębiorstwa zależy przede wszystkim od umiejętności samodoskonalenia, czyli od sposobu przygotowania i realizacji zmian, szczególnie tych najbardziej ryzykownych, realizowanych pod presją czasu, zwanych projektami. Sukces ten rozumiany jest jako zdolność przedsiębiorstwa do przetrwania i rozwoju w burzliwym otoczeniu, w warunkach konkurencji, przy zmieniających się uwarunkowaniach formalno – prawnych i oraz to nowych wymaganiach i oczekiwaniach klienta. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie idei, zasad i metod z zakresu zarządzania projektami. Przedstawiono zakres i znaczenie zarządzania projektami, pojęcie i istotę zagadnienia, zachodzące procesy oraz funkcje, a także powody podejmowania oraz cykl życia i otoczenie projektu. Zaprezentowano przebieg procesu, stosowane metody i techniki oraz dokonano charakterystyki głównych etapów przebiegu procesu i wykorzystywanych w nim metod i technik. Przedstawiono zalecenia implementacji procesu zarządzania projektami opartych na syntezie obszarów wiedzy ujętych w wymiarze procesowym oraz cyklu życia projektu w aspekcie procesów ogólnych, funkcji podstawowych oraz integracji.
Keywords: zarządzanie; zarządzanie projektami; alokacja zasobów przedsiębiorstwa; cykl życia projektu; implementacja procesu zarządzania projektami; funkcje podstawowe; funkcje integracji