Program BornPortal - Kurek, Maciej (My University, 2005)
Praca napisana jest w języku Java RMI. Najkrócej mówiac, RMI (ang. Remote Method Invocation) jest techniką pozwalającą na zorganizowanie komunikacji miedzy obiektami, zaprogramowanymi w języku Java, działającymi na odrębnych, rozproszonych w środowisku sieciowym, maszynach wirtualnych, w sposób zbliżony do tego, jaki stosuje się dla obiektów działających lokalnie - za pomocą wywołań metod. Metoda ta pozwala programiście nie przejmować się szczegółami związanymi z obsługa protokołów sieciowych, lecz skupić się na funkcjonalności. Jest to zatem nie tylko łatwy sposób tworzenia systemów rozproszonych, lecz również wygodne narzędzie projektowania i implementacji obiektów. Właśnie to narzędzie wykorzystano w stworzonym programie. Inne wykorzystane biblioteki zostaną również omówione.
Keywords: programy komputerowe; języki programowania; aplikacje internetowe