Zarządzanie zasobami ludzkimi w procesie restrukturyzacji zatrudnienia opracowane na podstawie Polskiego Koncernu Naftowego "ORLEN" S.A. - Kostera Daria (My University, 2000)
Niniejsza praca prezentuje zagadnienia dotyczące zarządzanie potencjałem ludzkim szczególnie jednak odnosi się do procesów restrukturyzacji zatrudnienia. Redukcja zatrudnienia - jako problem dość często występujący w dzisiejszym świecie, wynikający z przemian rynkowych i dostosowywaniem się przedsiębiorstw do rosnącej konkurencji, a w konsekwencji zmieniających swą strukturę jest najtrudniejszym aspektem zarządzania. Decyzje menedżera personalnego związane ze zmniejszeniem ilościowym posiadanych na rynku wewnętrznym zasobów pracy są ważnym, lecz wyjątkowo trudnym obszarem jego aktywności. Nie jest to obszar szczycący się obecnie obszerną literaturą na swój temat. Wiele pisze się o pozostałych problemach związanych z utrzymaniem, rozwojem i najlepszym wykorzystaniem zatrudnionych osób. Z problemem zwolnień, niestety, kierownik pozostaje sam. Jak ma on sobie poradzić z nadmiarem zatrudnienia, jak ma poinformować wieloletnich pracowników, że stracili pracę, w końcu jak ma ich wspierać w znalezieniu innego źródła dochodu ? O tym i o wielu innych zagadnieniach restrukturyzacji zatrudnienia, powodującej zazwyczaj redukcję etatów pisze autorka niniejszej pracy. Jako obiekt badań wybrany został Polski Koncern Naftowy S.A. jako idealny przykład zmiany struktury zatrudnienia, wynikający z połączenia dwóch wielkich central paliwowych: Petrochemii Płock oraz CPN S.A. Efektem ubocznym zaistniałej fuzji był nadmiar zatrudnienia w nowo powstałym koncernie, a co za tym idzie, pojawienie się wielu problemów w komórce odpowiedzialnej za sprawy personalne zakładu. Jak kierownictwo przedsiębiorstwa wybrnęło z takiej sytuacji, jaką zastosowało taktykę zmniejszenia ilości osób zatrudnionych, oraz jak wpłynęło to na stosunki panujące w zmniejszającej się organizacji ? Odpowiedzi na te i inne postawione przez autorkę pytania, przynoszą przeprowadzone badania własne.
Keywords: restrukturyzacja zatrudnienia; organizacja i zarządzanie; redukcja zatrudnienia; zarządzanie zasobami ludzkimi; ORLEN S.A.