Idea amerykanizmu w polityce zagranicznej Ronalda Reagana - Pawluk Katarzyna (My University, 2008)
Ronald Reagan był czterdziestym prezydentem w historii Stanów Zjednoczonych. Politykiem, którego prezydentura do dziś budzi wiele kontrowersji. Przez jednych uwielbiany i uważany za jednego z najlepszych prezydentów Stanów Zjednoczonych, natomiast przez innych traktowany z przymrużeniem oka. Peter Schweizer, który jest autorem wielu książek na temat Ronalda Reagana w jednej ze swoich prac przytacza esej Isaiah Berlina, który doskonale przedstawia charakter i osobowość Reagana. W eseju pod tytułem „Jeż i lis”, autor rozprawia o podziale ludzi na dwie grupy. Lisy stawiają sobie wiele celów, które często nie mają ze sobą żadnego wspólnego związku. Jeże natomiast wyznaczają sobie jeden cel i niezłomnie dążą do jego realizacji. Taki właśnie był Ronald Reagan, „... jedną bardzo ważną sprawą, którą kierował się Reagan, była potęga i znaczenie wolności osobistej i to ta sprawa ukształtowała jego światopogląd. Ta „ważna sprawa” wyznaczyła koncepcje jego polityki wewnętrznej i była podstawą wizji świata...”. Reagan za swój cel obrał sobie walkę z komunizmem w imię obrony zagrożonej wolności. Zaciekły antykomunizm towarzyszył Reaganowi przez całe jego życie, co więcej był dla niego jak paliwo napędzające prowadzoną przez niego politykę od czasów spędzonych w Hollywood po czas, kiedy pojawił się w Białym Domu. Swój cel osiągnął doprowadzając do obalenia światowego komunizmu. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wpływu idei amerykanizmu na politykę zagraniczną Stanów Zjednoczonych prowadzoną przez Ronalda Reagana.
Idea of Americanism in Ronald Reagan’s foreign policy
Keywords: Ronald Reagan; idea amerykanizmu; wizja Regana i jej realizacja; rola misyjna USA; polityka zagraniczna Ronalda Regana; doktryna Reagana