Zasady opodatkowania dochodów osób fizycznych w krajach Unii Europejskiej-implikacje dla procesu harmonizacji - Krok Aneta (My University, 2008)
Współczesne systemy podatkowe krajów Unii Europejskiej ukształtowały się pod wpływem wielu czynników, zarówno o charakterze społecznym, politycznym jak i ekonomicznym. Ewolucja systemów podatkowych trwa nadal, głównie za przyczyną Unii Europejskiej. Zmiany przeprowadzane w systemach podatkowych większości krajów Wspólnoty są podyktowane głównie potrzebą dostosowania się do wymogów gospodarki rynkowej oraz harmonizacji podatków krajowych ze stosowanymi w krajach Unii Europejskiej. Systemy podatkowe w krajach Unii Europejskiej są tak różne jak różne są uwarunkowania historyczne, polityczne, społeczne i techniczne poszczególnych państw Unii Europejskiej. Zatem próby harmonizacji systemów podatkowych dokonywane są tylko w obszarach koniecznych dla funkcjonowania wspólnego rynku. Powszechność podatków jest obecnie bezsporna. Podatki, będąc głównym źródłem dochodów państwa, poza funkcją fiskalną pełnią również w coraz większym zakresie funkcje gospodarcze i społeczne, istotnie wpływając chociażby na kształt konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych.. Celem niniejszej pracy jest prezentacja zasad opodatkowania osób fizycznych w krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem możliwości i celowości harmonizacji tej formy opodatkowania.
Keywords: system podatkowy w krajach UE; podatek dochodowy; zasady opodatkowania dochodów osób fizycznych w UE; ulgi i zwolnienia podatkowe; poziom obciążeń podatkowych; harmonizacja podatku dochodowego od osób fizycznych