Pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Chinami. Polityka zagraniczna Federacji Rosyjskiej w latach 1992-2007 - Kocańda Natalia (My University, 2008)
Po upadku Związku Radzieckiego Federacja Rosyjska musiała odnaleźć się w nowej sytuacji. Przywódcy rosyjscy musieli na nowo zdefiniować swoją rolę w świecie, odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób kształtować stosunki z innymi państwami, jak powinna wyglądać przyszłość ich państwa. Celem niniejszej pracy jest znalezienie odpowiedzi na pytanie o to, kogo Federacja Rosyjska uznaje za swojego najważniejszego partnera. W pracy przedstawiono wewnętrzne oraz zewnętrzne determinanty, które miały wpływ na to, w jaki sposób poszczególni przywódcy FR kształtowali swoją politykę zagraniczną na arenie międzynarodowej. Opisano relacje rosyjsko-amerykańskie za prezydentury B. Jelcyna i W. Putina oraz prześledzono relacje między FR, a Chińską Republiką Ludową.
Between the USA and China. Russian foreign policy in 1992-2007
Keywords: rosyjska polityka zagraniczna; reformy Federacji Rosyjskiej po upadku ZSRR; relacje rosyjsko-amerykańskie w latach 1992-2007; relacje rosyjsko-chińskie w latach 1992-2007; polityka