Analiza funkcjonowania banku komercyjnego w aspekcie oceny jego efektywności na przykładzie I Oddziału PKO BP S.A. w Tuchowie - Srebro Agnieszka (My University, 2006)
Najważniejszą rolą każdego banku jest jego działalność kredytowa oraz depozytowa, a także wspieranie kredytami i pożyczkami przedsięwzięć, które stymulują ogólny rozwój kraju. Powszechna Kasa Oszczędności to bank z polskim kapitałem, posiadający bogatą tradycję i doświadczenie w dziedzinie finansów i bankowości. Dlatego też nie dziwi fakt, iż większość polskich oszczędności jest lokowanych w PKO BP SA. Wzrastająca dywersyfikacja grup klientów indywidualnych i gospodarstw domowych z punktu widzenia ich zamożności, a także wzrost liczby transakcji wynikającej z większej dostępności i upowszechnienia usług bankowych, to podstawowe aspekty wpływające w znacznym stopniu na wyniki finansowe konkretnych banków, także PKO BP S.A. Niniejsza praca ma na celu analizę sytuacji finansowej banku komercyjnego, a konkretniej jednego z oddziałów Powszechnej Kasy Oszczędności Banku Polskiego. Praca ta skupia się przede wszystkim na analizie pozycji finansowej I Oddziału PKO BP SA w Tuchowie w aspekcie jego efektywności. Praca ma przybliżyć pozycję finansową oddziału funkcjonującego w małej miejscowości od niespełna dwóch lat.
The analysis of the commercial bank functioning in the aspect of its effectiveness evaluation (based on the example of PKO BP S.A. bank’s first department in Tuchów)
Keywords: system bankowy w Polsce; Bank Centralny; gospodarka rynkowa; nadzór bankowy; działalność kredytowa banków; bank komercyjny; ryzyko kredytowe; PKO BP S.A.