Kontrola wewnętrzna jako czynnik weryfikujący efektywność pracy w sektorze publicznym na podstawie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Leśniak, Izabela (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie istoty kontroli oraz jej wpływu na efektywność pracy na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Praca ma na celu ocenić istniejący system kontroli wewnętrznej w ZUS w Nowym Sączu pod względem jego skuteczności i efektywności oraz ukazać jaką rolę odgrywają czynniki systemu stosowane w tej organizacji, na jej pracowników. Cele szczegółowe tej pracy to istota kontroli, jej znaczenie, a także zbadanie roli jaką odgrywa ona w procesie zarządzania organizacją. Kolejny cel to wskazanie skutecznych sposobów przeprowadzania kontroli celem podniesienia efektywności pracy. W pracy zastosowano metody i techniki badawcze takie jak analiza źródeł wtórnych oraz badania pierwotne. W badaniu pierwotnym wykorzystano metodę wywiadu pogłębionego, przeprowadzonego z kierownikiem wydziału kontroli ZUS w Nowym Sączu, który dotyczył obowiązującego systemu kontroli wewnętrznej oraz wpływu przeprowadzanych kontroli na efektywność pracy. Wstępną hipotezę badawczą sformułowano następująco: System kontroli wewnętrznej w ZUS w Nowym Sączu przebiega prawidłowo, ponieważ pracownicy są odpowiednio przeszkoleni i przygotowani do wykonywania swojej pracy. Organizowane szkolenia skutecznie podnoszą kwalifikacje i wiedzę pracowników co pobudza do lepszej i efektywniejszej pracy. W oparciu o uzyskane odpowiedzi można wnioskować, że kadra kierownicza Zakładu dąży do stworzenia w jednostce takiego klimatu, który wspiera osiąganie celów przez jednostkę oraz buduje pozytywny stosunek kierownictwa każdego szczebla i wszystkich pracowników do systemu kontroli wewnętrznej.
Internal control as a verification factor of work efectiveness in public sector based on the Social Insurance Institution
Keywords: zarządzanie; kontrola wewnętrzna; efektywność pracy; sektor publiczny