Opis stanowisk produkcyjno-wykonawczych (roboczych) na przykładzie firmy Morliny S.A. - Gac, Diana (My University, 2010)
Punktem wyjścia wszelkich działań z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi jest sporządzony przez doradcę zawodowego opis stanowisk pracy. Celem pracy jest opisanie pod względem metodycznym, skonstruowany opis stanowiska pracy produkcyjno-roboczego bądź znanego również w literaturze jako stanowisko produkcyjno-wykonawcze. Hipoteza badawcza zakłada, że usytuowanie stanowiska pracy w strukturze organizacyjnej ma wpływ na budowanie dobrych relacji wewnątrz organizacji, co w konsekwencji wpływa na efektywność i wydajność wykonywanej pacy. Weryfikacja założonej hipotezy badawczej została dokonana poprzez analizę literatury, przytoczonych schematów oraz studiów przypadku na podstawie firmy Morliny. Analizie została poddana firma Morliny i na jej przykładzie przytoczono zostało stanowisko produkcyjno-robocze. Firma jest dobrym przykładem na pokazanie jakie procesy pracy zachodzą na stanowiskach roboczych skupiając się na opisaniu konkretnego stanowiska rejestracji stanu faktycznego oraz poddając analizie i ocenie krytycznej. Podsumowując można stwierdzić, że naczelnym zadaniem działu produkcji jest nie tylko produkowanie ale też koordynacja całego procesu, rozwój techniki informacyjnej, bez której nie sposób dzisiaj nawet pomyśleć o jakichkolwiek usprawnieniach czy oszczędnościach, modyfikacjach czy nawet o konkurencyjności.
Description of production and executive positions(working) on Morliny Company example.
Keywords: stanowisko pracy; wartościowanie pracy; organizacja stanowisk pracy; czas pracy