Rynek elektroniczny jako źródło rozwoju nowych usług przedsiębiorstwa - Chłapek, Joanna (My University, 2011)
Podstawowym celem pracy jest zanalizowanie funkcjonowania organizacji w sferze rynku elektronicznego. Tak sformułowany cel wymaga opracowania zagadnień teoretycznych funkcjonowania rynku elektronicznego oraz analizy przypadku serwisu internetowego Nasza-chatka.pl. Obiekt ten charakteryzuje się wykorzystaniem innowacyjnych technologii informacyjnych oraz wdrażaniem nowych modeli biznesowych w ofercie usług. W pracy zastosuję analizę oraz syntezę jako metody badawcze. Analiza jako metoda podstawowa pozwoli na ustalenie głównych źródeł rozwoju rynku elektronicznego oraz zbada skutki istnienia tych źródeł. Synteza zaś, jako metoda pomocnicza umożliwi zebranie wyników badań, które zostaną przeprowadzone na podstawie działania portalu Nasza-chatka.pl (sformułowanie wniosków). Przeprowadzony zostanie także wywiad bezpośredni z właścicielem serwisu Nasza-chatka.pl, który przybliży genezę powstania przedmiotu badań. Praca składa się z dwóch zasadniczych części, teoretycznej i badawczej. W części teoretycznej (rozdziały 2. i 3.) omówiono istotę electronic commerce, budowę modeli funkcjonowania electronic commerce, główne podmioty występujące w tym rynku, korzyści i zagrożenia e-commerce. W części badawczej ( rozdz. 4,5,6,7) zaprezentuję serwis Nasza-chatka.pl, rozdziały te kolejno poruszać będą ogólny opis i zakres działania portalu, kluczowe usługi oraz grupy odbiorców tych usług. Zostanie zanalizowana konkurencja portalu oraz na podstawie analizy SWOT zostaną wyciągnięte dalsze wnioski dla działalności portalu Nasza-chatka.pl. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu oraz dokument SRS (Struktura Rozwoju Serwisu), plan marketingowy oraz plan komunikacyjny serwisu internetowego Nasza- chatka.pl. i treści wywiadu bezpośredniego z właścicielem serwisu. Jako źródło informacji został potraktowany również sam serwis od strony dwóch rodzajów użytkowników: fachowca i jego klienta, a także od strony administratora.
Electronic commerce as a source of development new services in business
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; rynki elektroniczne; serwisy internetowe; aplikacje internetowe; e-commerce