Alianse strategiczne przedsiębiorstw na przykładzie Fiat-GM Powertrain - Gryzło, Kamila (My University, 2009)
Celem mojej pracy jest zaprezentowanie przesłanek, motywów, procesu realizacji oraz elementów oceny aliansu strategicznego na przykładzie firm Fiat i General Motors. Wybór tematu pracy nie był przypadkowy, podyktowany on jest potrzebami przedsiębiorstw, które borykają się ze złą sytuacją rynkową i kryzysem gospodarczym. W związku z tymi zagrożeniami, chciałam przybliżyć tematykę rozwoju i sposobów, jakimi firmy mogą dążyć do poprawy swojej konkurencyjności na rynku. Wgłębienie się w tematykę rozwoju przedsiębiorstw pozwoliło mi merytorycznie przygotować się do napisanie pracy, w, której dużą część poświęcę aliansom strategicznym, jako jednej z form współpracy pomiędzy firmami.
Strategic alliances of enterprises on the example of Fiat-GM Powertrain
Keywords: alianse strategiczne; przedsiębiorstwo