Relacje między dostawcą a odbiorcą w grupie CEDC - Wadas, Piotr (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest przedstawienie relacji między odbiorcami i dostawcami. Praca składa się z czterech rozdziałów i ma charakter teoretyczno-badawczy. Zakres przedmiotowy: obejmuje preferencje dotyczących opinii na temat relacji między dostawcami i odbiorcami. Zakres podmiotowy: badaniem zostało objętych 30 klientów, a także 5 przedstawicieli handlowych. Zakres przestrzenny: badania zostały przeprowadzone w Tarnowie. Zakres czasowy: ankiety zostały wypełnione w kwietniu 2010 roku. Ogólnym celem tychże badań, jest uzyskanie opinii na temat relacji między dostawcami a odbiorcami. Ankieta została przeprowadzona z klientami i przedstawicielami handlowymi grupy CEDC. Powstająca dzięki relacjom sytuacja: bezpośredniości, dialogu i spotkania, warunkuje powstanie więzi i zależności, które są celem marketingu relacyjnego. Relacje, jakie zachodzą między stronami wymiany, oparte są na zaangażowaniu nabywcy. W relacjach powstaje wartość, bez względu na jej poziom konkretyzacji w produkcie, którą stanowi zaufanie nabywcy do wytwórcy. Tak więc w interesie firmy leży poznanie postaw klientów i wykorzystanie tej wiedzy w procesie zarządzania relacjami z klientami.
The relationship between the supplier and the customer in the group CEDC
Keywords: marketing relacji; komunikowanie się; relacje dostawca-odbiorca; przedsiębiorstwo