Analiza zagrożeń związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy w firmie "Jan Pabian Blacharstwo i Lakiernictwo Samochodowe" - Sipior, Agnieszka (My University, 2011)
Celem pracy jest zanalizowanie wszystkich zagrożeń związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy, występujących w firmie „Jan Pabian Blacharstwo i Lakiernictwo Samochodowe”. Praca ma charakter teoretyczno - empiryczny. Część teoretyczna, obejmująca rozdział I i II została opracowana na podstawie studiów literatury z zakresu problematyki BHP. Warstwa empiryczna pracy mieści się w rozdziale III i IV, które zostały poświęcone badanemu przedsiębiorstwu, na podstawie którego przeprowadzono analizę zagrożeń w nim występujących. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym z nich przedstawiono strategię zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, wdrożenie systemu oraz podstawowe obowiązki w zakresie BHP. W rozdziale drugim ukazano proces oceny ryzyka zawodowego, klasyfikację zagrożeń, a także podział czynników niebezpiecznych i szkodliwych występujących w środowisku pracy. Kolejny rozdział został poświęcony badanej firmie. Opisano w nim zakres działania przedsiębiorstwa, krótką historię zmian jakie w nim zachodziły od momentu powstania oraz oceniono obecny stan bezpieczeństwa i higieny pracy. W ostatnim rozdziale dokonano charakterystyki zagrożeń występujących w prezentowanym warsztacie. Ponad to została przeprowadzona ocena ryzyka zawodowego na stanowisku blacharza i lakiernika samochodowego oraz opis chorób zawodowych związanych z pracą w zakładzie blacharstwa i lakiernictwa samochodów.
An analysis of the hazards associated with occupational health and safety in the company "Jan Pabian Blacharstwo i Lakiernictwo Samochodowe"
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); zarządzanie; ryzyko zawodowe; szkodliwe warunki pracy; analiza