Zarządzanie należnościami jako wyznacznik płynności finansowej przedsiębiorstwa - Chełmecka Grażyna (My University, 2005)
Gospodarka rynkowa jest gospodarka pieniężną. Wszelkie zdarzenia i procesy zachodzące w tej gospodarce pozostają pod bezpośrednim, bądź pośrednim wpływem pieniądza. Pieniądz warunkuje i determinuje działalność przedsiębiorstw. Wyniki gospodarcze uzyskiwane przez dane jednostki są w decydującym stopniu uzależnione od jakości procesów zarządzania. Istotnym składnikiem zarządzania firmą jest w dzisiejszych czasach zarządzanie płynnością przedsiębiorstwa. Utrzymanie płynności finansowej w przedsiębiorstwie zdeterminowane jest w znacznym stopniu poziomem i strukturą jego kapitału obrotowego. Zbyt niski poziom kapitału obrotowego grozi utratą płynności, z kolei zbyt wysoki jego poziom może powodować powstawanie nieuzasadnionych kosztów kapitału finansującego majątek obrotowy lub kosztów tak zwanych utraconych korzyści, jeżeli majątek obrotowy finansowany jest kapitałami własnymi. Menedżerowie muszą wiedzieć, jak elastycznie zarządzać kapitałem obrotowym netto, zapasami, należnościami, gotówką, z jakich źródeł finansowania skorzystać, aby nie obniżać stopy zwrotu z kapitału. Dlatego też do podejmowania decyzji dotyczących zarządzania płynnością finansową potrzebna jest gruntowna znajomość uniwersalnych zasad zarządzania oraz posiadanie solidnej wiedzy teoretycznej. Celem pracy jest omówienie podstawowych zagadnień dotyczących zarządzania płynnością finansową oraz zasadniczego jej aspektu mianowicie zarządzania kapitałem obrotowym, które polega na kształtowaniu poziomu i struktury części majątku obrotowego finansowanej kapitałem własnym i zobowiązaniami długoterminowymi.
Keywords: zarządzanie płynnością finansową; kapitał obrotowy; zarządzanie należnościami; finanse; firma "Can-Pack" S.A.; finanse przedsiębiorstwa