Przejęcia a wartość firmy - Waśniowska Aneta (My University, 2002)
Celem pracy jest przedstawienie jednej z form łączenia się przedsiębiorstw, jakim jest przejęcie. W pierwszej części zawarte są definicje terminu przejęcie, jak również formy nabywania przedsiębiorstw, oraz rodzaje przejęć. Podano opisy i przykłady poszczególnych konsolidacji, oraz omówiono korzyści płynące z łączenia się podmiotów. Ponadto przedstawiono charakterystykę , definicję oraz determinanty wartości firmy. Dokonano analizę wartości firmy oraz zbadano wrażliwość wartości firmy w wyniku zmiany poszczególnych parametrów przy użyciu dwóch metod: analizy wrażliwości oraz metody scenariuszy. Przedstawiono analizę przypadku przejęcia na przykładzie firm Weyerhaeuser i Willamette.
Keywords: finanse; wartość firmy; przejęcie przedsiębiorstwa; analiza wrażliwości; metody scenariuszy; firma Weyerhaeuser; firma Willamette