Wpływ Otwartych Funduszy Emerytalnych na rynek kapitałowy - Piekarz Lidia (My University, 2004)
Reforma systemu ubezpieczeń społecznych, która nastąpiła w 1999 roku była przedsięwzięciem na ogromną skalę. Zmiana systemu z repartycyjnego na kapitałowy spowodowała pozytywne skutki ekonomiczne dla gospodarki Polski. W ramach tych zmian wprowadzono trójfilarowy system emerytalny filar– zreformowany Zakład Ubezpieczeń Społecznych, II filar –powszechny, obowiązkowy dla osób urodzonych po 31.12.1968 roku oraz III filar –jako dobrowolna forma zabezpieczenia emerytalnego. Wraz z ustanowieniem II filaru, rozpoczęły działalność Otwarte Fundusze Emerytalne. Instytucje te zostały powołane życia w celu pomnażania i efektywnego inwestowania środków przyszłych emerytów. Ustawa z dnia 28.08.1997 roku określiła zasady i możliwości lokacyjne Otwartych Funduszy Emerytalnych. Podmioty te z biegiem lat stały się ważnym inwestorem instytucjonalnym warszawskiej giełdy papierów wartościowych, pobudzając koniunkturę i wzrost gospodarczy Polski. Praca niniejsza jest próbą określenia wpływu Otwartych Funduszy Emerytalnych na polski rynek kapitałowy.
Keywords: Otwarte Fundusze Emerytalne; rynek kapitałowy; Giełda Papierów Wartościowych; reforma systemu emerytalnego; ubezpieczenia społeczne; działalność inwestycyjna; lokaty kapitałowe