Polityka inwestycyjna gminy Słopnice - Wikar, Józef (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest przedstawienie i ocena efektów rzeczowych inwestycji w gminie Słopnice oraz ich wpływ na rozwój gospodarczy gminy i sytuację społeczną jej mieszkańców. Główna hipoteza badawcza dotyczy możliwości finansowej gminy oraz wpływu aktywnej polityki inwestycyjnej władz na rozwój infrastruktury gminnej. Weryfikacja tej hipotezy wymaga odpowiedzi na pytania, jakie są możliwości finansowe gminy i jaki wpływ na realizację inwestycji ma realizowana polityka władz samorządowych. Druga ważna hipoteza badawcza dotyczy problemu kształtowania gminnego rozwoju gospodarczego i tym samym poziomu życia mieszkańców, można się bowiem spodziewać że inwestycje gminne pozytywnie wpływają na jej rozwój. Weryfikacja tej hipotezy wymaga odpowiedzi na pytanie jak silny jest wpływ inwestycji na gospodarczy rozwój gminy. Do prowadzonych badań posłużono się głównie danymi uzyskanymi w Urzędzie Gminy Słopnice jak również danymi z Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej i Banku Danych Regionalnych Głównego Urzędu Statystycznego. Reasumując badanie można stwierdzić, że w gminie Słopnice poprawa infrastruktury gminnej pozytywnie wpływa na rozwój gospodarczy gminy, nie ma jednak większego wpływu na sytuację społeczną ludności.
The investment policy of Slopnice commune
Keywords: polityka inwestycyjna; jednostka samorządu terytorialnego; gmina; strategia rozwoju; finansowanie inwestycji w gminie