Analiza finansowa na przykładzie przedsiębiorstwa Stalprodukt S.A. w Bochni w latach 2008-2011 - Warzecha, Anna (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest dokonanie oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa oraz wskazanie mocnych i słabych obszarów w prowadzonej polityce. Autor analizuje sytuację finansową firmy Stalprodukt S.A., wiodącego producenta i eksportera wysoko przetworzonych wyrobów ze stali. W opracowaniu przedstawiono ocenę sytuacji finansowej przedsiębiorstwa z lat 2008 – 2011. Autor dokonał analizy zmian wskaźników finansowych. Szczególną uwagę zwrócono na płynność finansową i zadłużenie. W badanym okresie wskaźniki zadłużenia były na bezpiecznym (niskim) poziomie, natomiast płynność finansowa była utrzymywana na poziomie wysokim. Utrzymanie płynności jest podstawą dla osiągania rentowności. Największy wpływ na rentowność kapitałów własnych w badanym przedsiębiorstwie (według piramidalnej analizy Du Ponta), wykazał cząstkowy wskaźnik poziomu rotacji aktywów.

The aim of the thesis is evaluation of a financial condition of a company and through this presenting strong and weak areas in its management policy. The author analyzes the financial situation of Stalprodukt S.A., the leading of manufacturer and exporter of highly processed steel products in Poland. The empirical studies present the analysis the financial condition of the enterprise in the period 2008 – 2011. The author aims to analyze the changes of financial ratios. A particular attention was paid to liquidity and debt ratios. Debt ratios mostly were at a safe (low) level in this period, while liquidity was high. Sustaining liquidity is the necessary condition for achieving earning capacity. In the analyzed enterprise the biggest influence on the return on equity (according to pyramid analysis of Du Pont) was exerted by the total assets turnover.
Financial analysis on the example of Stalprodukt S.A. in Bochnia in the period 2008-2011
Keywords: sprawozdanie finansowe; bilans; rachunek zysków i strat; analiza finansowa; wskaźniki finansowe; model Du Ponta; financial statement; balance sheet; profit and loss statement; financial analysis; financial ratios; Du Pont’s model