Leasing w procesie finansowania działalności przedsiębiorstwa na przykładzie PPUP Poczta Polska - Kneć-Frojdenfal Grażyna (My University, 2004)
Praca została poświęcona rozwojowi leasingu w Polsce. Przedstawione zostały definicje leasingu oraz ukazane zostały mechanizmy księgowania umów leasingowych wynikających z ustaw o podatku dochodowym i ustawy o rachunkowości. Zaprezentowana została procedura zawierania umowy leasingowej; przedstawiono również problematykę księgowo-finansową transakcji leasingowych. Praktyczne aspekty wykorzystania transakcji leasingowych zostały omówione na przykładzie działalności Rejonowego Urzędu Poczty w Nowym Sączu.
Keywords: leasing; umowa leasingowa; klasyfikacja leasingu; rachunkowość; Rejonowy Urząd Pocztowy w Nowym Sączu