Wykorzystanie wybranych narzędzi analizy wskaźnikowej dla zdiagnozowania sytuacji finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie firmy Oponiarskiej Dębica S.A. - Perela Agnieszka (My University, 2007)
Każde przedsiębiorstwo zmuszone jest do opracowania oraz stosowania odpowiedniej polityki finansowej, w sposób, który umożliwi zmaksymalizowanie efektywności ekonomicznej, a tym samym rozwój firmy w długim okresie czasu. Analiza finansowa i planowanie są podstawowymi narzędziami jakie są wykorzystywane do odpowiedniego zarządzania finansami przedsiębiorstwa. W niniejszej pracy zostały przedstawione zarówno tradycyjne (znane od wielu lat) metody analizy finansowej oraz te nowoczesne, które są wykorzystywane w przedsiębiorstwach od pewnego czasu. Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie tradycyjnych i nowoczesnych metod analizy finansowej oraz ukazanie możliwości wykorzystania tych metod w procesie oceny przedsiębiorstwa. W pracy wyjaśniono istotę, zakres oraz źródła analizy finansowej, opisano metody analizy finansowej, tj.: zaprezentowano wskaźniki rentowności, płynności, zadłużenia i wskaźniki efektywności wykorzystania aktywów oraz dokonano analizy finansowej na przykładzie Firmy Oponiarskiej Dębica S.A.
using selected tools of indicatory analysis to diagnose financial position of a business based on the case of Dębica Tyre Company
Keywords: finanse; analiza finansowa; wskaźniki rentowności; płynność finansowa; zadłużenie; polityka finansowa