Motywacyjna rola wynagrodzenia pracowników na przykładzie Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej - Ubik, Marta (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza motywacyjnego charakteru poszczególnych elementów systemu wynagradzania pracowników na przykładzie Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Limanowej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Dwa pierwsze rozdziały dotyczą części teoretycznej, kolejno trzeci i czwarty rozdział to część badawcza. Rozdział pierwszy dotyczy przede wszystkim roli wynagradzania pracowników w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. W drugim rozdziale zostały przedstawione strategie, struktura, zasady wynagradzania oraz z jakich elementów musi się składać odpowiednio skonstruowany system wynagrodzeń. Reasumując, rozdział ten w całości poświęcony jest kształtowaniu wynagrodzeń w przedsiębiorstwie. Trzeci rozdział przedstawia charakterystykę badań własnych. Został określony cel oraz zakres tych badań. W dalszej części zostaje przedstawiony przedmiot i zakres działalności Miejskiego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Limanowej oraz zaprezentowana próba badawcza, dzięki której zostały przeprowadzone badania. W rozdziale tym zostały postawione hipotezy badawcze oraz wskaźniki niezbędne do jej weryfikacji. Pomocne przy tym były niewątpliwie dokumenty udostępnione przez zakład, jak również kwestionariusz ankiety zbudowany na potrzeby badania. W ostatnim czwartym rozdziale dokonano analizy systemu wynagradzania w MZGKiM. Dzięki przeprowadzonym badaniom został zidentyfikowany system wynagradzania, jego elementy oraz opinie pracowników. Na podstawie wyników ankiety można również ocenić poziom znajomości tego systemu przez pracowników. W ostatnim podrozdziale zaproponowane zostały obszary usprawnień w zakresie wynagradzania pracowników.
Motivational role of pay for workers on the example of the Miejski Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej
Keywords: motywacja; motywowanie pracowników; wynagrodzenie; zarządzanie zasobami ludzkimi; system wynagrodzeń