Wpływ systemu motywowania na rozwój firmy na przykładzie Provident Polska SA - Pawlak, Tomasz (My University, 2009)
Celem pracy jest pokazanie czym jest system motywacyjny, jakie zyski lub straty może przynosić firmie. W jaki sposób przyczynia się do rozwoju firmy poprzez wzrost liczby klientów i wzrost liczby pracowników. Analizę oparto na systemie motywacyjnym firmy Provident Polska S. A. W rozdziale pierwszym przedstawiono teoretyczne podstawy rozwoju firmy, istotę rozwoju, relacje między wzrostem i rozwojem, wymiary w jakich realizuje się rozwój oraz wybrane koncepcje rozwoju firmy. W rozdziale drugim przedstawiono definicje motywacji do pracy, oraz przez prezentację wybranych teorii motywacji pokazano jak zmieniało się podejście do motywacji na przestrzeni lat. Omówiono także role, jakie pełnią motywatory i przedstawiono sposoby motywowania pracowników. Starano się pokazać, jak można wykorzystać system motywacyjny w zarządzaniu organizacją. Zaprezentowano systemy motywacyjne, funkcje i rodzaje wynagrodzeń. W rozdziale trzecim przedstawiono metodyczne zagadnienia badań. Opisano w nim badaną firmę, funkcjonujący w niej system motywacyjny i przedstawiono wyniki badań. Porównano wyniki badań, które przeprowadzone zostały w 2006 roku z wynikami badań z 2008 roku.
The influence of motivation system on the company development shown on the example of Provident Poland S.A.
Keywords: motywacja pracy; rozwój przedsiębiorstwa; system motywacyjny organizacji; wynagrodzenia