Aspekty prawne i podatkowe stosowania cen transferowych - transfer pricing - Legutko, Anna (My University, 2007)
Celem pracy jest analiza istoty cen transferowych, metod ich ustalania i stosowania przez przedsiębiorców, jak również wpływu transfer pricing na opodatkowanie przedsiębiorstw powiązanych. Obrana tematyka niejako narzuca zakres podmiotowy pracy z racji stosowania cen transferowych przez przedsiębiorstwa powiązane – niejednokrotnie wielonarodowe, a więc tym samym duże. Nie można jednak powiedzieć, że tylko duże gdyż Umowa Modelowa OECD mówi o „przedsiębiorstwach powiązanych” już w sytuacji, gdy jedno przedsiębiorstwo bierze udział pośrednio lub bezpośrednio w zarządzaniu, kontroli lub kapitale drugiego – nie określając wielkości tego przedsiębiorstwa. Przyjęto następujące hipotezy badawcze:1. Ceny transferowe są skuteczną metodą minimalizacji zobowiązań podatkowych przez przedsiębiorstwa powiązane.2. Transfer pricing pozwala poprawić zyskowność przedsiębiorstw wielonarodowych optymalizując jednocześnie zobowiązania podatkowe za pomocą stosowania odpowiednich metod ustalania cen transferowych. Postawione hipotezy zostaną zweryfikowane poprzez analizę przepisów prawnych i podatkowych, jak i przykładów przeprowadzonych kontroli podatkowych przez organy skarbowe w obszarze cen transferowych.
Legal and tax issues of Transfer Pricing
Keywords: ceny transferowe; podatki; prawo podatkowe; przedsiębiorstwo wielonarodowe