Platforma edukacyjna Edu^2jako sposób wspomagania tradycyjnych metod nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych - Waliczek, Aleksandra (My University, 2008)
Platforma edukacyjna Edu2 została stworzona do wspomagania tradycyjnych metod nauczania oraz prowadzenia samodzielnych kursów e-learningowych. Każdy użytkownik ma swoje konto, widzi tylko kursy, które prowadzi i w których uczestniczy. Użytkownicy tych samych kursów mają możliwość współpracy i komunikacji z nauczycielami oraz pomiędzy sobą. Kursy mogą być silnie interaktywne, połączone z dyskusjami na forach, pracą nad projektami czy ogólną komunikacją. Można również realizować kursy z ograniczoną współpracą uczniów z nauczycielami. Takie „samograje” mogą być stworzone jako pomoc naukowa, na przykład dla uczniów zdolnych, którzy sami zapoznają się z materiałami i rozwiązują auto - testy. Każdy kurs może być wykorzystywany wielokrotnie w całości lub częściowo, co znacznie ułatwia pracę nauczycielom, którzy z roku na rok prowadzą te same przedmioty. Dodatkowo nauczyciele mogą między sobą wymieniać zadania projekty i pule pytań testowych, co ułatwia pracę nauczycielom prowadzącym ten sam przedmiot, pozwalając na podział pracy. Jak widać platforma daje ogromne możliwości i jest nieustannie ulepszana, aby usprawnić i uprzyjemnić pracę użytkownikom.
Edu2 Educational Platform for High Schools
Keywords: platforma edukacyjna; e-learning; EduGeneracja