Projekt sieci komputerowej dla firmy. VPN - Wyrostek, Maciej (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprojektowanie odpowiedniej sieci komputerowej dla firmy Reklamador. Sieć ma zapewnić bezpieczeństwo przesyłu danych pomiędzy oddziałami. Zaprojektowane konfiguracje zostały przetestowane w programie PacketTracer 5.3.2. W pracy omówione zostały technologie umożliwiające bezpieczne połączenia pomiędzy sieciami, takie jak Wirtualne Sieci Prywatne (VPN), protokół IPSec, certyfikaty. Rozdział drugi pracy zawiera opis zagadnień związanych z tunelowaniem VPN. Rozdział trzeci zwiera analizę potrzeb firmy Reklamador. W rozdziale czwartym opisany jest projekt sieci dla tej firmy i wyniki testów. Praca została napisana na podstawie zawodowych doświadczeń autora.
Computer Network for an Enterprise. VPN
Keywords: sieci komputerowe; firma; protokoły komunikacyjne; Wirtualne Sieci Prywatne (VPN); projekt