Szkolenia jako element zarządzania zasobami ludzkimi - Zając Marta (My University, 2007)
Podstawowym założeniem Zarządzania Zasobami Ludzkimi jest traktowanie zasobów ludzkich zatrudnionych w organizacji jako jej strategicznego zasobu. Czynnikami wyznaczającymi strategie rozwoju zasobów ludzkich są przede wszystkim misja, wizja i system wartości organizacji. Jednym z podstawowych instrumentów rozwoju zasobów ludzkich są szkolenia zawodowe, których głównym celem jest pogłębianie i poszerzanie potencjału pracy poprzez zdobywanie wiedzy fachowej, umiejętności, kształtowanie postaw i zachowań. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie rangi szkoleń jako jednej z funkcji zarządzania personelem.
Trainings as an element of human resources management
Keywords: system szkoleń; polityka kadrowa firmy; Urząd Skarbowy; zarządzanie personelem; metody szkolenia pracowników