Biznes Plan przedsiębiorstwa z segmentu MSP jako jedna z form zwiększających szansę uzyskania dotacji ze środków funduszu pracy - Łękawski, Michał (My University, 2011)
Celem pracy jest nie tylko przedstawienie znaczenia biznes planu dla skutecznego i efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem oraz jego codziennego funkcjonowania na rynku, ale i wykorzystanie opracowanego biznes planu do uzyskania dotacji ze środków funduszu pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej. W pierwszym rozdziale pracy autor przedstawił sektor MSP. Drugi rozdział ocenia wpływ poszczególnych elementów biznes planu na planowanie długoterminowe działalności przedsiębiorstwa ze szczególnym uwzględnieniem procesu marketingu, zarządzania i finansów firmy. Zakres przedmiotowy pracy obejmuje zagadnienia związane z omówieniem sektora MSP w Polsce oraz wykorzystaniem instrumentu planowania jakim jest biznes plan do pozyskania dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Przedmiotem pracy są pojęcia związane nie tylko z sektorem MSP ale i z nauką zarządzania, marketingu, strategii przedsiębiorstwa oraz finansów przedsiębiorstwa, które to stanowią części składowe biznes planu. Istotą pracy jest wskazanie efektywnych walorów zastosowania planowania w firmie, korzyści jakie osiąga się dzięki wykorzystaniu tego elementu zarządzania na co dzień. Zakres przedmiotowy jest połączeniem teorii wyżej wymieniowych nauk z praktycznym ich zastosowaniem w codziennej działalności przedsiębiorstwa. Zakres przestrzenny pracy obejmuje obszar na jakim funkcjonuje przedsiębiorstwo będące podmiotem biznes planu. Zakres czasowy obejmuje lata począwszy od powstania analizowanego przedsiębiorstwa do lat obecnych oraz wybiegających w przyszłość. Poszczególne rozdziały pracy określają jej charakter. Rozdział pierwszy i drugi mają charakter czysto teoretyczny, natomiast rozdział trzeci ma charakter empiryczny w którym przedstawiono proces opracowania biznes planu F.H.U. Lekawski.
The business plan of the MSP segment of the enterprise as a form of increasing the chances of getting a grant from the Labour Found
Keywords: sektor MSP; małe i średnie przedsiębiorstwa; biznes plan; przedsiębiorstwo; planowanie marketingowe; analiza SWOT; zarządzanie finansami przedsiębiorstwa