Ocenianie i planowanie rozwoju pracowników w kontekście budowania zaangażowania organizacyjnego - Pałka, Magdalena (My University, 2013)
W niniejszej pracy analizie i badaniom poddano system ocen i planowania rozwoju pracowników w firmie Jeronimo Martins Polska oraz wpływ tych że ocen na zaangażowanie pracowników. Na podstawie analizy dokumentów oraz przeprowadzonych przeze mnie badań ankietowych wykazano, iż ocena okresowa ma wpływ na budowanie zaangażowania pracowników. Do fundamentów polityki zarządzania zasobami ludzkimi w firmie zalicza się odpowiednio zbudowany i wykorzystywany w praktyce system ocen okresowych. Gdy stosuje się go we właściwy sposób stanowi on determinantę właściwego rozwoju kadry oraz procesu szkoleń. Ponadto dzięki temu systemowi, pracownicy są mocniej zmotywowani do podejmowania działań mających na celu uzyskiwanie uprzednio określonych owoców swojej pracy. To natomiast w sposób bezpośredni znajduje swoje odzwierciedlenie w uzyskiwanych efektach ekonomicznych firmy, a także jest swoistą podstawą, na której zbudować można model ścieżki kariery oraz awansu. Niniejsza praca obrazuje to, jak istotne jest zaprojektowanie dobrego systemu ocen okresowych, w którym skorelowane są interesy zarówno firmy jak i pracownika. Zaprojektowany w firmie system ocen motywuje pracowników do pełnego angażowania się w sprawy firmy i jednocześnie pozwala pracownikom rozwijać się i awansować najlepszym z nich.

The thesis gives an analysis of an employee’s performance appraisal system and an employee development plan at Jeronimo Martins Poland and outlines an impact of these ratings on the engagement of employees. On the basis of a thorough document study and a survey carried out by me, it has been demonstrated that a periodic employee’s appraisal affects building employee engagement. A befittingly tailored periodic employee’s appraisal system is totally fundamental to the company’s human resource management. When used properly it is a determining factor of an appropriate staff development and training process. Moreover, thanks to this system employees are strongly motivated to take action in order to obtain pre-defined fruits of their labor . This in turn is directly reflected in the generated economic effects of the company, and is a kind of specific foundation upon which a model of career paths and promotion can be built. The paper illustrates how important it is to design a good periodic employee’s appraisal system in which both the company and the employee’s interests are correlated. Such employee’s performance appraisal system motivates employees to efficiently engage in the affairs of the company and also develop their careers, and promotes the best of them.
Personnel appraisal and development planning in the context of building an organizational commitment
Keywords: ocena pracownicza; rozwój pracownika; zaangażowanie; kariera; job evaluation; employee development; engagement; career