Zarządzanie rozwojem miasta na przykładzie Tarnowa - Milaszkiewicz, Piotr (My University, 2010)
Sposób zarządzania rozwojem miasta decyduje w znacznym stopniu o jego sprawnym funkcjonowaniu. Zarządzanie polega na wykorzystaniu wszystkich jego zasobów, którymi dysponuje w celu osiągnięcia przyjętych celów. Ustalenie odpowiedniej strategii ma prowadzić do skutecznej realizacji założonych celów. Celem pracy jest zaprezentowanie czynników wpływających na proces strategii oraz zarządzania rozwojem miasta Tarnów. Informacje zawarte w tej pracy pochodzą z literatury przedmiotu, internetu oraz statystyk Urzędu Miasta Tarnowa z lat 2007-2009. Strategia miasta Tarnowa obejmuje swym zakresem lata 2000-2015. Całość pracy składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera podstawowe pojęcia dotyczące regionu oraz rozwoju lokalnego. Rozdział drugi obejmuje swoją tematyką wiadomości dotyczące procesu budowy strategii rozwoju miasta, a w szczególności pojęcie strategii, zarządzania miastem i planowanie. Opisane zostały tam również podstawowe informacje dotyczące analizy SWOT. Rozdział trzeci to charakterystyka miasta Tarnów. Jego geneza, położenie oraz analiza sytuacji społeczno–gospodarczej. Rozdział czwarty przedstawia strategię zrównoważonego rozwoju społeczno–gospodarczego miasta Tarnów na lata 2000–2015. Ponadto zawiera informacje o zrealizowanych oraz planowanych inwestycjach na najbliższy czas. Strategia rozwoju miasta jest sukcesywnie realizowana. Możliwość rozwoju miasta Tarnów, pomoże w tworzeniu atrakcyjnego jego wizerunku, który będzie przyciągał kapitał krajowy jak i zagraniczny. Do realizowania wcześniej założonych celów potrzebny jest również zespół dobrze zarządzający tymi pracami. W Tarnowie, jak widać właściwe zarządzanie przynosi pozytywne efekty. Widać to, po prowadzonych inwestycjach.
Urban development management as exemplified by the city of Tarnow
Keywords: rozwój lokalny; analiza SWOT; rozwój miasta; miasto; strategia rozwoju społeczno-gospodarczego