Opracowanie strategii rozwoju firmy Żagiel S.A. - Wal, Joanna (My University, 2010)
Celem głównym pracy jest opracowanie strategii rozwoju firmy Żagiel S.A. w oparciu o metody analizy SWOT. W pracy przedstawiony został praktyczny aspekt tej metody na przykładzie badanej firmy. Niniejsza praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Część teoretyczna została opracowana na podstawie literatury przedmiotowej – podręczników, monografii itp. oraz w oparciu o akty prawne. W części empirycznej posłużono się danymi wtórnymi i dokumentacją wewnętrzną udostępnionymi przez firmę Żagiel S.A. W części teoretycznej pracy starano się przybliżyć zagadnienia związane z zarządzaniem, zarządzaniem strategicznym, strategią oraz procesem tworzenia strategii rozwoju organizacji. Przedstawiono i scharakteryzowano koncepcje (schematy) formułowania strategii oraz jej elementy. Zwrócono także uwagę na pojęcie analizy strategicznej oraz opisano najważniejsze metody przeprowadzenia takiej analizy, ze szczególnym uwzględnieniem analizy SWOT. Część empiryczna zawiera charakterystykę badanej firmy, produktów przez nią oferowanych oraz otoczenia, na którym działa firma. Ponadto zaprezentowano, przeprowadzoną dla firmy Żagiel S.A., analizę strategiczną w oparciu o metody SWOT oraz wyniki tej analizy. Firma powinna wykorzystywać swoje mocne strony, jakimi są znana i ugruntowana marka, stabilność finansowa, długi staż na rynku usług finansowych, by przezwyciężać zagrożenia (pojawienie się nowych konkurentów) i ograniczać wpływ słabych stron (zależność od niewielu oferowanych usług). Zastosowanie strategii mini – maxi jest najbardziej odpowiednim działaniem w aktualnej sytuacji firmy.
Formulation of a development strategy on the example of Żagiel S.A.
Keywords: zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; otoczenie przedsiębiorstwa; analiza SWOT; strategia rozwoju przedsiębiorstwa