Ogólne warunki postępowania administracyjnego i ich zastosowanie w praktyce - Oleś, Łukasz (My University, 2013)
Przez zasady ogólne postępowania administracyjnego należy rozumieć normy, które zawarte są w przepisach Kodeksu Postępowania Administracyjnego, a więc stanowią podstawę do prawidłowego prowadzenia postępowania administracyjnego. Tematem pracy są zasady ogólne postępowania administracyjnego oraz ich charakterystyka. Celem pracy jest przedstawienie każdej z zasad ogólnych ( od art. 6- 16 k.p.a.) i ich charakterystyka. Przestrzeganie zasad postępowania administracyjnego tworzy podstawę do prawidłowego prowadzenia postępowania przed organami administracyjnymi. Rozdział pierwszy zawiera ogólne przedstawienie omawianego tematu, oraz funkcję, jakie pełni postępowanie administracyjne. Jest to ogólnikowy zarys tematu i postępowania, w którym istotną rolę odgrywają omawiane w późniejszym rozdziale zasady ogólne. Rozdział drugi jest charakterystyką każdej z zasad z osobna. Zaczynając od zasady praworządności ( według której organy działają na podstawie przepisów prawa) poprzez szereg innych pozostałych zasad, z których każda z nich odgrywa ważną rolę w trwającym postępowaniu. Każdy proces administracyjny opiera się na zasadach ogólnych przez co każdy obywatel biorący udział w postępowaniu ma kontakt z tymi zasadami. Temat pracy ma więc praktyczne odbicie w rzeczywistości. Ostatni, trzeci rozdział pracy, dotyka kwestii zasad ogólnych w stosunku do wzruszenia aktu administracyjnego. Omówione zostało wzruszanie aktu w trybie zwykłym i nadzwyczajnym oraz odniesienie naruszeń w odniesieniu do zasad ogólnych postępowania administracyjnego.
General administrative procedure and their application in practice
Keywords: postępowanie administracyjne; kodeks postępowania administracyjnego; administracja publiczna; zasady postępowania administracyjnego