Zarządzanie jakością zgodnie z systemem HACCP w przedsiębiorstwie spożywczym na przykładzie Firmy Jago SA - Górska, Katarzyna (My University, 2012)
Niniejsza praca poświęcona została zagadnieniu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach z branży spożywczej z zastosowaniem systemu kontroli jakości HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Jako przykład wdrożenia i korzyści płynących ze stosowania systemu HACCP posłużyła Firma Handlowa JAGO SA — lider w branży spożywczej w zakresie magazynowania, logistyki i transportu żywności mrożonej. W dobie globalizacji, kiedy przedsiębiorstwa operujące we wszystkich sektorach gospodarki muszą liczyć się z konkurencją nie tylko rodzimych, ale także zagranicznych firm, często międzynarodowych korporacji, coraz większego znaczenia nabiera szeroko rozumiana "jakość". Nowoczesne przedsiębiorstwa wprowadzają systemy zarządzania jakością nie tylko w obrębie linii produkcyjnych, ale na wszystkich poziomach działalności, włączając w to zarządzanie zasobami ludzkimi, finanse czy logistykę. Okazuje sie, że zarządzanie jakością doskonale wpisuje się zarówno w działalność produkcyjną jak i usługową. W sektorze spożywczym zagadnienie jakości nabiera jeszcze większego znaczenia w związku z faktem, że nieodpowiednia jakość produktów spożywczych wpływa nie tylko na postrzeganie przedsiębiorstwa na rynku, ale może stanowić zagrożenie dla zdrowia bądź życia konsumentów. Z tego powodu wszystkie przedsiębiorstwa, które prowadzą działalność w sektorze spożywczym, na każdym etapie łańcucha żywieniowego, objęte są obowiązkiem wdrożenia i stosowania systemu kontroli jakości HACCP. Zarząd Firmy Handlowej JAGO SA, traktując firmę jako nowoczesne przedsiębiorstwo, lidera w swej branży, zdecydował się wdrożyć system HACCP jeszcze zanim stało się to obowiązkiem ustawowym. Tym samym firma dała świadectwo odpowiedzialnego i profesjonalnego podejścia do biznesu. Z tego też względu Firma Handlowa JAGO SA jest doskonałym przykładem obrazującym korzyści, jakie niesie dla firm z branży spożywczej stosowanie systemu zarządzania jakością HACCP.

This master's thesis is devoted to the issue of quality management in enterprises of food industry with quality control system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Trading Company JAGO SA - a leader in the food industry in warehousing, logistics and transport of frozen foods was used as an example of the implementation and benefits of the apply the HACCP system. In the era of globalization, when companies operating in all economic sectors must reckon with the competition, not only domestic but also foreign companies, often international corporations, is becoming increasingly important widely understood "quality". Modern enterprises introduce quality management systems not only within the production lines, but at all levels of activity, including human resource management, finance or logistics. It turns out that quality management fits perfectly both in productive activities as and services. In the food sector the issue of quality is even more important due to the fact that inadequate quality of food products affects not only the image of the company in the market, but may pose a threat to the health or life of consumers. For this reason, all companies that operate in the food sector at every stage of the food chain are covered by the obligation to implement and enforce quality control system HACCP. Board of Trade Company JAGO SA, treating the company as a modern enterprise, a leader in its industry, decided to implement the HACCP system even before it became a statutory duty. Thus, the company gave the testimony of responsible and professional approach to business. Therefore JAGO SA is a perfect example of the benefits for companies from the food industry using HACCP quality management system.
Quality management in the food company based on Jago SA example
Keywords: system HACCP; kontrola jakości; zarządzanie jakością; branża spożywcza; jakość żywności; HACCP system; quality control; quality management; food industry; food quality