Kredytowanie działalności gospodarczej przedsiębiorstwa na przykładzie Banku Spółdzielczego w Radomyślu Wielkim - Stopa, Izabela (My University, 2010)
Bank jako jeden z uczestników rynku finansowego, odgrywa istotną rolę w przepływie kapitału między różnymi podmiotami. W ostatnich latach wzrosła rola kredytu bankowego. Podstawowym celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie istoty i uwarunkowań kredytowania działalności gospodarczej przez bank. Cel ten jest realizowany z jednej strony poprzez analizę i ocenę literatury z zakresu finansów i bankowości, z drugiej zaś strony poprzez ukazanie praktycznych aspektów prezentowanej w pracy problematyki na przykładzie Banku Spółdzielczego w Radomyślu Wielkim. Działalność kredytowa banku ma największe znaczenie dla rozwoju jego efektywności i bezpieczeństwa. Dlatego strategia Banku Spółdzielczego w Radomyślu Wielkim na przestrzeni lat ukierunkowana była na poszerzenie działalności w zakresie udzielania kredytów. Jednakże rola banku nie kończy się na udzieleniu kredytu. Bank zobowiązany jest kontrolować zdolność kredytową, także po udzieleniu kredytu. Z przedstawionych danych wynika, iż coraz większą rolę w działalności kredytowej BS w Radomyślu Wielkim odgrywa kredytowanie działalności gospodarczej. Wpływa to korzystnie na rozwój lokalnej przedsiębiorczości. Dobrze prosperujące firmy nie tylko korzystają z kredytów, ale również lokują swoje oszczędności w banku, zwiększając środki depozytowe, tym samym przyczyniają się do rozwoju potencjału finansowego banku.
Crediting economic activity of an enterprise as exemplified by Bank Spółdzielczy in Radomyśl Wielki
Keywords: produkty bankowe; kredyt; kredytowanie działalności gospodarczej; banki spółdzielcze