Bezpieczeństwo i higiena pracy w procesie produkcji opakowań z tworzyw sztucznych w przedsiębiorstwie X - Łasak, Damian (My University, 2013)
W niniejszej pracy opisane zostały kwestie związane z zagrożeniami, które występują w procesie produkcji opakowań z tworzyw sztucznych, jak również sposobami ich eliminacji lub ograniczenia. Jakie zagrożenia wynikają z występowania czynników szkodliwych i uciążliwych w procesie produkcji opakowań z tworzyw sztucznych? Jakie sposoby mogą przyczynić się do ograniczenia występowania tych zagrożeń? Jakie sposoby pozwolą ograniczyć występowanie zagrożenia dla osób pracujących przy tym procesie? Czy zastosowane działania są skuteczne? Odpowiedzi na te pytania oraz charakterystykę przedsiębiorstwa X, starałem się zawrzeć w treści poszczególnych rozdziałów tego opracowania. Zagrożenia w procesie produkcji opakowań z tworzyw sztucznych występować będą zawsze. Nie ma możliwości ich całkowitego wyeliminowania. Jednakże dzięki dostosowaniu się do przepisów, prowadzeniu odpowiednich szkoleń i ciągłej kontroli można zapewnić odpowiednie warunki pracy, które ograniczą potencjalne zdarzenia wypadkowe i będą odpowiednio przeciwdziałać występowaniu innych zagrożeń.
Safety and sanitation of work in process of production of wrap from artificial materials in enterprise
Keywords: produkcja; opakowania; tworzywo sztuczne; bezpieczeństwo w pracy; zagrożenia w pracy