Terroryzm i metody jego zwalczania w ramach Organizacji Narodów Zjednoczonych - Fałowska, Klaudia (My University, 2007)
Praca dotyczy zjawiska terroryzmu. Autor starał się go ukazać jako zjawisko o złożonym charakterze, zjawisko przyjmujące różne postaci na przestrzeni wieków oraz jako zjawisko, które ulega nieustannym dynamicznym zmianom. Pierwszy rozdział, w którym podjęto problematykę zdefiniowania terroryzmu jest tego najlepszym dowodem. O zróżnicowaniu terroryzmu świadczy także jego bogata historia, którą w rozdziale drugim postanowiłam opisać, wybierając najważniejsze momenty od XIX wieku i na ich przykładzie ukazać zmiany pojmowania tego zjawiska. Rozdział trzeci pracy przedstawia różne oblicza, które przyjmuje terroryzm, czyli jego typologię i podstawowe rozróżnienia. Ponieważ państwa, które podejmują walkę z tego rodzaju przemocą w pojedynkę nie są równym przeciwnikiem dla transgranicznych organizacji terrorystycznych; a zwalczanie terroryzmu, często określanego mianem zła naszych czasów, wymaga współpracy między narodami, w rozdziale czwartym omówiono działalność Organizacji Narodów Zjednoczonych wymierzoną przeciwko terroryzmowi.
Terrorism and methods of fighting against it in the United Nations
Keywords: terroryzm; terroryzm międzynarodowy; zwalczanie terroryzmu; współpraca antyterrorystyczna