Bieżąca ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa za pomocą wskaźników finansowych na przykładzie spółki "Barth" - Pietrzak, Paweł (My University, 2010)
Przedmiotem pracy są zarówno zagadnienia teoretyczne, jak i praktyczne związane z funkcjonowaniem firmy i oceną kondycji finansowej. Badania przeprowadzono w celach diagnostycznych, gdy chodzi o przeszłość, oraz jako narzędzie w obrazowaniu przyszłości firmy. Analizę przedstawiono na podstawie sprawozdań finansowych przedsiębiorstwa „Barth” w latach 2007-2009 za pomocą najważniejszych wskaźników ekonomicznych dotyczących m. in. poziomu rentowności, płynności finansowej, zadłużenia oraz sprawności działania jednostki. Przeprowadzona analiza wykazuje, iż omawiane wskaźniki mieszczą się w optymalnym przedziale. Badania pokazują, iż ogólna kondycja finansowa spółki kształtuje się na stabilnym poziomie kapitałowo-pieniężnym utrzymując stosowną politykę gospodarowania zasobami finansowymi. Pozytywne wyniki analizowanych wskaźników świadczą o planowym regulowaniu swoich zobowiązań bieżących, zdolności obsługi długu oraz odpowiednim potencjale gospodarczym do generowania zysku. Metoda Du Ponta we właściwym stopniu odzwierciedla sytuację ekonomiczną przedsiębiorstwa, świadczy to o wzrastającej sprzedaży poprzez minimalizację kosztów. Właściciele spółki jawnej „Barth” dążą do racjonalnego i efektywnego zarządzania potencjałem ekonomicznym poprzez ciągły rozwój i promocję przedsiębiorstwa, a głównym priorytetem jest zaspokojenie oczekiwań konsumentów, co do nabywanych towarów i usług.
Financial analysis of the current position of a company using financial ratios on the example of "Barth" company
Keywords: ocena; kondycja; przedsiębiorstwo; wskaźniki; rentowność; płynność; zadłużenie; analiza