Tunelowanie ruchu IPv6 poprzez sieci IPv4 jako metoda stopniowego wdrażania protokołu IPv6 - Cygal, Dawid (My University, 2013)
Mimo iż protokół IPv6 nie jest bardzo popularny i nadal istnieje stosunkowo mało sieci opartych na tym protokole, to jest to tylko kwestia czasu kiedy staniemy przed koniecznością całkowitego przejścia na IPv6. Proces całkowitego wdrożenia Ipv6 niesie za sobą wiele korzyści jedna z nich będzie wyeliminowanie NAT dzięki czemu każde urządzenie na ziemi od samochodu przez telefony komórkowe kończąc na komputerach będzie posiadało swój unikalny i niepowtarzalny adres. W pracy opisano kilka takich metod. Skupiono się na szczególnym przypadku przejścia pomiędzy protokołami IPv4 oraz IPv6, jakim jest tunelowanie pakietów IPv6 z wykorzystaniem istniejącej sieci IPv4. W rozdziale 3 oraz 4 zajmiemy się opisaniem dwóch metod tunelowania, pokazano w jaki sposób uruchomić oraz wytłumaczono zasadę działania tuneli 6to4 oraz ISATAP. Aby lepiej opisać wybrane zagadnienia stworzono topologię firmy i na jej podstawie opisano wybrane zagadnienia. Do stworzenia topologii firmy wykorzystano urządzenia oraz oprogramowanie firmy CISCO, jako światowego lidera w dostarczaniu sprzętu jak również oprogramowania sieciowego.
IPv6 over IPv4 tunneling as a method for gradual IPv6 deployment
Keywords: Internet; protokoły komunikacyjne; protokół IP