Egzogeniczne i endogeniczne czynniki motywujące przedsiębiorców do zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej na przykładzie podejmowania działalności w mieście Grybowie - Nowak, Maciej (My University, 2011)
Niniejsza praca poświęcona jest tematyce przedsiębiorczości w małym mieście na przykładzie miasta Grybów. Ma ona na celu analizę czynników motywujących ludzi do zakładania i prowadzenia działalności gospodarczych. W pracy poddano diagnozie wpływ środowiska zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego na motywację, twórczość oraz sprawność gospodarczą człowieka. Hipotezami badawczymi, które weryfikowano w dalszej części pracy były: 1. „Czynnikami motywującymi do zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej są zarówno czynniki egzogeniczne jak i endogeniczne.” 2. „Rozwój drobnej przedsiębiorczości w Polsce w ostatnich latach jest przede wszystkim następstwem negatywnego nacisku wynikającego z kryzysu gospodarczego, aniżeli przyciągania uzależnionego od szerokich możliwości, czy zmniejszenia barier wejścia.” W praktycznej części pracy została podjęta próba analizy i oceny bodźców motywacyjnych przejścia na własny rachunek ekonomiczny przedsiębiorców prywatnych w małym mieście. W celu analizy przeprowadzono badania ilościowe, a mianowicie opis i opracowanie ankiet osobowych. Po przeprowadzeniu analiz stwierdzono, iż sektor małych i mikro przedsiębiorstw prywatnych stał się przeważającym elementem struktury gospodarczej małych miejscowości. Dlatego też jego kondycja, potencjał ekspansji, przygotowanie właścicieli do działania w warunkach rynkowej konkurencji, mogą w znacznej mierze rozstrzygać o dalszym rozwoju gospodarki badanego otoczenia i pobliskich regionów wiejskich oraz o perspektywach życiowych zamieszkującej go ludności.

This thesis is focused on entrepreneurship in small towns, in this case in a small town called Grybów. Its main aim is to analyze the factors motivating people to found and manage their own business. The thesis provides a diagnosis of the influence of the internal and external environment on people’s motivation, creativity and economic skills. The hypotheses verified were: 1. “Factors motivating to found and manage an economic activity are both internal and external.” 2. “Development of a small entrepreneurship in Poland in the last few years is mostly a consequence of negative pressure caused by economic crisis rather than pulling depended on vast possibilities, or decreasing entry barriers. The practical part of the thesis is dedicated to the analysis and assessment of stimuli motivating private entrepreneurs to start their own activity in a small town. In order to analyze it a survey was conducted and examined. After the analysis of the survey the following conclusions has been drawn: small entrepreneurship is the main element of economic structure in small towns; therefore, the condition, potential and owners’ readiness to act in conditions of market competition can greatly decide on further development of the economy of a particular region and the perspectives of local inhabitants.
Exogenous and endogenous motivators of entrepreneurs for establishing and conducting business activities on the example of undertaking activity in the town of Grybów
Keywords: działalność gospodarcza; motywacja; przedsiębiorczość; przedsiębiorca; środowisko ekonomiczne; economic activity; economic environment; entrepreneurship; entrepreneur; motivation