Produkt turystyczny Gminy Uzdrowiskowej w Krynicy-Zdrój w ujęciu wąskim i szerokim - Skarłosz, Beata (My University, 2010)
Celem pracy jest zaprezentowanie produktów turystycznych w ujęciu wąskim i szerokim na przykładzie miasta i gminy uzdrowiskowej Krynica – Zdrój. Hipoteza badawcza zakłada, że stosowane aktualnie usługi turystyczne, wymagają naprawy lub modernizacji, zwłaszcza w zakresie środowiska kulturowego i niewykorzystanych potencjałów organizacyjnych. Aby zrealizować założony cel należy dokonać analizy zebranego materiału i rozpoznać: a) produkty turystyczne w Polsce, b) sytuację polskich uzdrowisk, c) analizę metod aktywizacji społecznej, gospodarczej i ekonomicznej polskich uzdrowisk, d) produkty turystyczne gminy Krynica – Zdrój. Praca składa się z czterech rozdziałów i zakończenia. Rozdział pierwszy omawia zagadnienia związane z pojęciem usług turystycznych. W drugim rozdziale przedstawiono produkt turystyczny jako narzędzie marketingu wykorzystany przez Polskie miejscowości uzdrowiskowe. Trzeci rozdział zawiera specyfikę funkcjonowania Uzdrowiska Krynica-Zdrój. Przedstawia prawno-organizacyjne uwarunkowania gminy, charakterystykę społeczno- gospodarczą oraz dominujące formy turystyki. Ostatni czwarty rozdział poświęcony został badaniom ankietowym. Badania te dotyczą atrakcyjności produktów turystycznych w Gminie uzdrowiskowej Krynica-Zdrój. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne, materiały Urzędu Miejskiego Krynicy – Zdrój. Szeroko korzystano z informacji znajdujących się na stronach internetowych Głównego Urzędu Statystycznego. Całość zamyka podsumowanie rozważań zawierając najważniejsze wnioski i refleksje wynikające z przeprowadzonej analizy. Krynica – Zdrój jest pięknym miastem, które przyciąga turystów i kuracjuszy przez cały rok, ze względu na bogatą ofertę usług turystycznych. Miasto może pochwalić się złożami wód mineralnych, a w szczególności kuracjami wód leczniczych. Oferuje nowoczesną kolej krzesełkową, kolej linową na szczyt Jaworzyny Krynickiej i wiele tras narciarskich. Krynicę – Zdrój warto jest odwiedzić, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to miejsce atrakcyjne turystycznie. Nie bez powodu uzyskała miano „Perły Małopolskich Uzdrowisk”. Odbywają się tu liczne imprezy takie jak Festiwal imienia Jana Kiepury czy forum ekonomiczne. Oferta kulturalno – rozrywkowa jest rozbudowana jednak na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych wymaga modernizacji według ankietowanych.
The tourism product of Krynica-Zdrój health resort community sensu stricto and sensu largo
Keywords: turystyka; produkt turystyczny; ekonomika turystyki; uzdrowisko; Krynica-Zdrój