Możliwości finansowania gospodarstw domowych oraz przedsiębiorstw na wybranych przykładach propozycji kredytowych w polskim systemie bankowym - Wietecha Paweł (My University, 2005)
Zmiana sytemu politycznego i gospodarczego w Polsce doprowadziła do gruntownej przebudowy systemu bankowości. Zmieniła się reguła działania banków, banki zmuszone zostały do określenia nowej wizji oraz strategii swojego działania. Na rynku pojawiły się nowe banki i instytucje finansowe, powstała poważna konkurencja dla istniejących dotąd struktur monopolistycznych. W ofercie bankowej pojawiły się, wzorem rozwiniętych gospodarek rynkowych, nowe usługi, przygotowane dla określonego klienta. Istotną rolę zaczęły tu odgrywać takie elementy, jak jakość usług, różnorodność oferty, konkurencyjność oprocentowania oraz prowizji, jaką bank określał podczas negocjacji z potencjalnym klientem. Bank zmienił swoje oblicze i stał się partnerem dla różnych podmiotów gospodarczych, jak również indywidualnych gospodarstw domowych w poszukiwaniu nowych, tanich środków finansowych. Spośród wielu instrumentów bankowych, mogących zaspokoić popyt na środki finansowe, najważniejszą rolę zaczął odgrywać kredyt. Różnorodne formy kredytowania były gwałtownym impulsem dla rozwoju gospodarczego i miały stworzyć warunki dla rozwoju przedsiębiorczości. Bardzo ważną cechą kredytów miała być dostępność, powszechność, różnorodność oraz niski koszt uzyskania kredytu. Istotną rolę w nowej sytuacji politycznej i gospodarczej miało pełnić7państwo w kreowaniu przyjaznej atmosfery dla nowych form finansowania życia społecznego i gospodarczego. Celem niniejszej pracy jest prezentacja oraz ocena wybranych form kredytowania, istotnych z punktu widzenia budżetów gospodarstw domowych oraz przedsiębiorstw na przykładach liderów rynku finansowego. Opracowanie ma na celu również przybliżenie działania systemu bankowego w Polsce w nowych realiach gospodarki rynkowej, instrumentów wpływających na politykę finansową banków oraz przeprowadzić klasyfikację kredytów dostępnych na rynku.
Keywords: system bankowy w Polsce; modele sektora finansowego; polityka pieniężna; Ustawa o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym; kredyty; polityka rezerw obowiązkowych; kredytowanie dzialalności podmiotów gospodarczych; opcje bankowe; kredyt inwestycyjny