Małe przedsiębiorstwo - zasady i formy ewidencji podatkowej na przykładzie Biura Rachunkowo-Ekonomicznego "Konto" - Katra, Anna (My University, 2010)
Tematem pracy jest małe przedsiębiorstwo, jego zasady i formy ewidencji przedstawione na przykładzie Biura Rachunkowo Ekonomicznego ,,KONTO”. Jednym z głównych celów pracy jest ocena, która z form opodatkowania jest korzystniejsza, jeśli chodzi o wysokość płaconego podatku, biorąc pod uwagę dwie formy opodatkowania: podatek liniowy i podatek płacony wg. skali progresywnej. Pisząc pracę magisterską korzystano z ustaw, rozporządzeń, kodeksów, aktów wykonawczych, monitorów, programów prawniczych, a także stron internetowych i zebranych pozycji książkowych. Do analitycznej części pracy wykorzystano materiały źródłowe z Biura Rachunkowego. Przy wykorzystanych w pracy metodach badawczych w postaci przykładów, analiz porównawczych w formach tabelarycznych i wykorzystanej literaturze, należy jednoznacznie stwierdzić, iż podatek płacony wg skali podatkowej jest najlepszą formą rozliczeń dla Biura Rachunkowego.
Small-sized enterprise - principles and forms of the tax register on the example of the accounting-economic office "Account"
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; działalność gospodarcza; karta podatkowa; opodatkowanie; księga przychodów i rozchodów; ryczałt; podatek progresywny; podatek liniowy