Karty płatnicze w rozliczeniach pieniężnych na przykładzie działalności punktu handlowego "RADIUM" - Wrona Janusz (My University, 2004)
Nadrzędnym celem podejmowanym w niniejszym opracowaniu jest uzyskanie odpowiedzi czy przystąpienie do akceptacji kart wpływa na ilość klientów przedsiębiorstwa, na przykładzie sklepu oferującego obuwie i galanterię skórzaną - „Radium”. Cel został zweryfikowany przy pomocy następującej hipotezy badawczej: Wprowadzenie obsługi kart płatniczych przez przedsiębiorstwo wpływa na zwiększenie liczby jego klientów. Ponadto praca zawiera syntezę wiadomości dotyczących kart płatniczych z uwzględnieniem najnowszych danych światowych oraz polskich.
Keywords: karty płatnicze; rynek kart płatniczych w Polsce; transakcje; proces autoryzacji; rozliczenia gotówkowe; rozliczenia bezgotówkowe; czek rachunkowy