Finansowe i pozafinansowe narzędzia motywacyjne pracowników sfery budżetowej na przykładzie Prokuratury Okręgowej w Nowym Sączu - Gryboś, Marta (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest omówienie wpływu stosowanych narzędzi motywacyjnych na efektywność i wynik pracy występujący w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu na przykładzie urzędników i pozostałych pracowników nie będących urzędnikami, przedstawienie zagadnień teoretycznych i odniesienie się do organizacji. Pierwszy rozdział pracy poświęcono części teoretycznej zawierającej zagadnienia o procesie motywacyjnym, metodach i technikach. Rozdział drugi skupia się na charakterystyce jednostki, będącej przedmiotem analizy niniejszej pracy oraz obowiązujące ustawy i rozporządzenia regulujące system pracy w jednostce. W trzecim rozdziale zostanie podjęta próba analizy wybranych czynników motywacyjnych występujących w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu oraz zostanie przedstawiona polityka płacowa. Jak wynika z treści pracy najważniejszym czynnikiem motywującym pracownika jest polityka płacowa, która wpływa na skuteczność wykonywania zadań pracowniczych. Wysokość uzyskiwanego wynagrodzenia nadal jest najsilniej motywującym czynnikiem do podjęcia pracy.
Financial and non - financial incentives as a motivating tool in the public sector. Case Study of Regional Prosecutor's Office in Nowy Sącz
Keywords: Prokuratura Okręgowa w Nowym Sączu; urzędnik; motywacje pozapłacowe; motywacje płacowe; motywacja do pracy; motywowanie pracowników; system motywacyjny organizacji